Prowadzenie restauracji - wymagające zadanie
Autor: Ewa Bart
Osoby znające się na prowadzeniu restauracji uważają, że jest to jeden z najtrudniejszych pomysłów na biznes. Tylko najlepsi, najbardziej przewidujący i kreatywni menadżerowie potrafią przyciągnąć gości i utrzymać ich na dłużej.
Kłopoty z odpowiednią organizacją restauracji mogą pojawić się już na starcie. Trzeba wybrać lokal położony w dobrym miejscu, zainwestować w jego adaptację dla potrzeb restauracji oraz zakupić wyposażenie kuchni, magazynu i restauracyjnej sali. Wiadomo, że warto wybierać solidne marki, oferujące profesjonalne urządzenia i sprzęty kuchenne, aby służyły one restauracji przez dłuższy czas. Wiąże się to z poważnymi kosztami, które często przewyższają wyobrażenia właścicieli.
Otwarcie restauracji wymaga poniesienia dużych nakładów już na starcie przedsięwzięcia i nie gwarantuje powodzenia, które sprawi szybki zwrot kapitału. Wszelkie starania może zniweczyć nawet drobny błąd. Wiele projektów tego typu ponosiło klęskę na skutek błędów w rekrutacji personelu, złej organizacji pracy czy niewłaściwej promocji. Tym bardziej, że w ostatnich latach powstało wiele knajp, restauracji, tawern, pizzerii, barów i innych punktów gastronomicznych, które spowodowały, że zaczęła na tym rynku panować dość ostra konkurencja. Kto nie jest na nią gotowy, ten przegrywa.
Sercem każdej restauracji jest kuchnia. Od jej wyposażenia i fachowości kucharzy zależy główne źródło dochodów restauracji, czyli atrakcyjność potraw. Gotowanie w takich miejscach nie może być domeną amatorów. Kuchnia musi być odpowiednio zorganizowana i serwować dania, które zaskoczą gości. Ważne jest również dobre zaopatrzenie. Świeże lokalne produkty na pewno pomogą w przyrządzeniu smakowitych potraw. W kuchni niezbędna jest kreatywność i rozwój, bo goście są coraz bardziej wymagający i mogą wytknąć niedociągnięcia lub po prostu więcej danego miejsca nie odwiedzić. Jeśli niezadowolony klient zdecyduje się na wydanie opinii w internecie, to restauracja może mieć poważne kłopoty z odzyskaniem zaufania.
Prowadząc restaurację, potrzebne jest odpowiednie podejście, zaangażowanie w projekt i pasja, które przenoszą się na pracowników. Bez właściwego personelu, który potrafi zachęcić gości, opowiedzieć o serwowanych potrawach, odpowiedzieć na zadane pytania trudno jest osiągnąć sukces w branży gastronomicznej.
Prowadząc własny biznes, nie można odpuścić ani na chwilę. Wszelkie zaniedbania szybko się mszczą, a interes trzeba zamknąć. Każdy z nas zna restauracje, które zamykano z dnia na dzień.
Restauracja Belcanto w Katowicach
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Bardzo ciekawie przedstawione
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowy wpis. Super
OdpowiedzUsuń