wtorek, 9 lutego 2021

Biznes na 4 kółkach

Wiele osób próbuje swoich sił starając się stworzyć działający biznes, z którego będzie można spokojnie się utrzymać. Wraz z kolejnymi latami część pomysłów na biznes przestaje mieć uzasadnienie, podczas gdy inne dopiero się rodzą. Jednym z takich świeżych pomysłów jest prowadzenie mobilnej restauracji na czterech kołach, znanej jako Food Truck albo Przyczepa Gastronomiczna.

Prawdopodobnie większość czytelników miała już okazję spożywać produkty sprzedawane w obwoźnych restauracjach. W samochodach z jedzeniem, bo tak w wolnym tłumaczeniu należy interpretować "food trucki", można dostać praktycznie wszystko od słodkich bułek i lodów przez jedzenie typu fast food pod mięso i wędliny. Moda na sprzedaż jedzenia z wykorzystaniem aut i przyczep naturalnie przywędrowała do nas z odległych Stanów Zjednoczonych i zadomowiła się na tyle dobrze, że co roku organizowane są zloty fanów miłośników food trucków, a tego typu auta znajdują się nie tylko w dużych miastach, ale nawet niewielkich miejscowościach.


Rok 2020 nie był najlepszy dla tego biznesu i spowodował zamknięcie wielu firm, co otworzyło ponownie możliwość na zdobycie dużego grona odbiorców bez dużych nakładów marketingowych. To co dla jednych osób było powodem do smutku dla innych jest okazją do cieszenia się, tak działa biznes, by ktoś mógł zarobić, ktoś musi stracić. Działania podjęte już na samym początku roku 2021 dają dużą nadzieję, że już wiosną będziemy zapominać o wirusie, a latem będziemy mogli ponownie cieszyć się utraconą swobodą. Ludzie spragnieni integracji na świeżym powietrzu znowu skierują swoje kroki do Food Trucka, a ten pojazd z jedzeniem może należeć do Ciebie.
Food Truck jako biznes na 2021 rok


Rok przed problemami związanymi z wirusem food trucki ciągle się rozwijały, całość tego sektora gastronomicznego, z każdym rokiem była większa i wciąż było miejsce na nowe punkty sprzedaży jedzenia. Obecnie upadek wielu działalności sprawia, że rynek jest jeszcze ciekawszym miejscem do spenetrowania przez początkujących magnatów gastronomicznego światka. 


Tak samo jak nie musimy na samym początku kupować lokalu tak samo nie ma konieczności kupowania na start auta gastronomicznego. Samochód gastronomiczny może zostać wypożyczony od różnych firmy zajmujących się tego typu usługami. Jeżeli jednak zdecydujemy się na kupno auta, wciąż mamy możliwość samochodu używanego. Food trucki powstają na kilku modelach aut, po prostu charakterystyka pewnych samochodów zapewnia najlepsze warunki do tworzenie zabudowy. 
Zła informacja jest taka, że zakup nawet używanego samochodu wiąże się często z wydatkiem kilkudziesięciu tysięcy złotych, choć z drugiej strony to wciąż niewielkie koszty jak pomyśli się o zakupie lokalu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu zaprojektować wnętrze auta i stworzyć wszystko w przydomowym garażu. Należy sobie zadać pytanie czy warto robić to własnym nakładem sił. 


Wielu ludzi nie potrafi patrzeć szerzej na pewne aspekty prowadzenia biznesu. Faktycznie budując auto po godzinach zaoszczędzisz za roboczogodzinę, tylko czy na pewno? Pamiętaj, że to iż nikt Ci nie płaci w Twoim wolnym czasie to nie znaczy, że nie ma on wartości, czas to pieniądz i nic tego nie zmieni. Załóżmy, że przygotowanie auta własnym nakładem sił zajmie Ci 100 godzin rozłożonych na dwa miesiące, podczas gdy odpowiednia firma będzie stworzyć auto w 2 tygodnie. Teraz policz, ile mógłbyś zarobić przez te półtora miesiąca i okaże się, że to nie było najlepsze rozwiązanie.


Samochód to jedno, a jego przeznaczenie to drugie. Każdy biznes wymaga biznesplanu, nie inaczej jest w tym wypadku. Zbadaj dobrze konkurencje w regionie, w którym chcesz działać. Jeżeli jest już inny food truck, który sprzedaje to co chcesz sprzedawać Ty, to jakie masz nad nim przewagi i czy masz szansę przejąć klientów? Jeżeli nie ma żadnej konkurencji, to jaki jest tego powód. Czy jest nim brak zainteresowania na te dania i produkty, czy po prostu nikt na to nie wpadł, albo bał się zainwestować. Tylko odpowiednie podejście do tematu zagwarantuje Ci zysk albo ustrzeże przed utratą pieniędzy.


Samochód gastronomiczny musi spełniać pewne wymogi jak posiadanie zlewu dwukomorowego z wodą ciepłą i zimną oraz osobnego zlewu do mycia rąk. Pamiętaj, że sprzedając jedzenie musisz również posiadać zgodę sanepidu na prowadzenie biznesu.


Food Trucki są ciekawą alternatywą dla stacjonarnych restauracji, a w obecnych czasach mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Mając dobry pomysł i oferując smaczne produkty możesz liczyć na stałych klientów i rosnące zyski. Polecamy głębiej zapoznać się z tym tematem, a na teraz to wszystko i do zobaczenia w kolejnych artykułach!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

40 komentarzy:

  1. Zakładanie własnej działalności nie jest prostą sprawą i wymaga wiedzy oraz poświęconego czasu. Ze swojej strony mogę Wam polecić bardzo interesujący artykuł na stronie https://iszczecinek.pl/pl/651_materialy_partnera/23517_wlasna-dzialalnosc---czy-kazdy-moze-ja-prowadzic.html . Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ma się taki biznes to warto zadbać o wygląd swojego pojazdu i wybrać profesjonalny auto detailing

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez względu na to jaką formę działalności gospodarczej wybierzecie, zapoznajcie się z funkcjami aplikacji https://onepower.app/. Ta aplikacja została stworzona właśnie dla was.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podstawą każdego biznesu są profesjonalnie zrobione strony internetowe sopot. Ja nie wyobrażam sobie prowadzenia firmy i nie posiadania strony www. Działania w sieci są dla mnie bardzo ważne, na nich opieram promocję swojej firmy.

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszym przykładem biznesu na kółkach będzie dla mnie każda firma przeprowadzkowa - w końcu ich praca polega na transporcie mebli samochodami dostawczymi/ciężarowymi

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem prowadzenie własnej firmy to świetna możliwość i super, że tak wiele osób z tej możliwości sobie korzysta.

    OdpowiedzUsuń
  7. food truck to fajna opcja, ale ja wolę jednak sprawdzone opcje biznesowe, te nowe są niepewne. zapisałem się na szkolenie z projektowania pomp ciepła i uważam, że to lepsza inwestycja

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego typu biznes jak najbardziej może być dochodowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uważam, że na prowadzonym biznesie powinno się znać. Nie ma sensu oferować usług o których nie mamy zielonego pojęcia. Nie mam jednak wątpliwości co do tego, że biznes na czterech kółkach może być naprawdę bardzo dochodowy.

    OdpowiedzUsuń
  10. food trucki na pewno zyskują na popularności. warto pamiętać, że wybierając taki rodzaj biznesu koniecznie trzeba wybrać też oklejanie aut. na food trucku musi się znaleźć nazwa firmy, jakaś reklama, ładne grafiki które zachęcą klientów do zakupu posiłku

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że każdy kto prowadzi firmę powienien poznać usługi faktoringowe. Dzięki nim zachowacie płynność finansową w firmie a to przecież bardzo ważne w dzisiejszych czasach. Mnie zawsze dobijało czekanie na faktury nawet 60 dni. Dla małej firmy to coś strasznego.

    OdpowiedzUsuń
  12. dużo ciekawych pomysłów tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeżeli są tutaj osoby, które mają w planach zakup nowoczesnego terminala płatniczego lub kasy fiskalnej, to polecam Wam sprawdzić ofertę na stronie https://mico.pl/ . Sam korzystam z ich produktów od wielu lat, ponieważ cenię sobie jakość w rozsądnej cenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moim zdaniem taki biznes to świetna opcja!

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tego co wiem zatrudnienie pracownika z ukrainy to nie jest takie hop siup. Trzeba spełnić różne wymogi i przedstawić odpowiednie dokumenty. Dlatego jeśli chcecie zatrudnić kogoś z Ukrainy w swojej firmie warto sprawdzić jakie dokumenty są wymagane itd. żeby później nikt nie miał problemów.

    OdpowiedzUsuń
  17. warto zaznaczyć, że food trucki często oferują posiłki których nie ma w restauracjach np. gotowe kotlety sojowe, wegańskie lody, czy dania kuchni południowoamerykańskiej. to małe, lokalne, niszowe biznesy które warto wspierać :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  19. jak się ma biznes na 4 kółkach to warto zadbać o ich prezencję :D takie zabiegi jak renowacja lakieru, kompleksowe mycie, odświeżanie tapicerki, czy ozonowanie wnętrza powinny być wykonywane regularnie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Od siebie mogę wam polecić tego bloga przedsiębiorcy https://adrianpakulski.pl/ Znajdziecie tam sporo ciekawych artykułów pełnych inspiracji oraz wiedzy. Sama lubie tam zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak chodzi o reklamę, to na pewno warto nad nią pomyśleć, a jest wiele fajnych opcji. Ja chociażby planuję teraz postawić na kubki papierowe sklepu printcup24.pl , która oferuje realizację dowolnych, indywidualnych projektów.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten biznes w obecnych czasach miał bardzo dużą szansę na rozwój.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zastanów się, jakiego rodzaju działalność chcesz prowadzić. Może to być firma produkcyjna, usługowa, handlowa itp. Należy również wybrać formę prawną firmy, np. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka akcyjna itp.

    OdpowiedzUsuń
  24. Artykuł jest bardzo przejrzysty i łatwy do zrozumienia. Przyda się każdemu, kto zastanawia się nad rozpoczęciem działalności gospodarczej i potrzebuje porad w zakresie wyboru odpowiedniego środka transportu.

    OdpowiedzUsuń
  25. jest wiele biznesów na 4 kółkach, nie tylko food trucki :D dzięki motoryzacji pracę mają szkoły w których można zdać prawo w Warszawie, firmy transportowe, mobilne zakłady wulkanizacji i wiele innych :D jest to zatem dosyć szeroka kategoria :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj w działalności gospodarczej co chwila inne przepisy a kto na tym traci? Pewnie, że przedsiębiorca!

    OdpowiedzUsuń
  27. warto zaznaczyć, że taki foodtruck to nadal pojazd więc trzeba z nimi corocznie odwiedzać stację kontroli pojazdów :D wiadomo że diagności sprawdzą tu działanie hamulców, napędu, czy oświetlenie, a nie sprawdzą działania urządzeń wewnątrz, nie mniej jednak trzeba o to zadbać :)

    OdpowiedzUsuń
  28. niby fajna sprawa, ale branża gastro jest zmienna, wiele firm szybko się zamyka, ja wolę jednak pewniejszą branżę jaką są meble - w końcu każdy ich potrzebuje bez względu na to gdzie mieszka :D

    OdpowiedzUsuń
  29. zawsze można połączyć biznes stacjonarny z biznesem na czterech kółkach, wystarczy oferować dania na miejscu i z dowozem :D teraz każda szanująca się restauracja w Bydgoszczy powinna mieć taką opcję, bo wiadomo że nie każdemu chce się dojeżdżać do jadłodajni ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo ciekawy pomysł na biznes http://www.cs-pobierz.pl/

    OdpowiedzUsuń
  31. Prowadzenie działalności w tych czasach nie jest proste. Ciekawy wpis.

    OdpowiedzUsuń
  32. To brzmi jak ekscytująca podróż w świat mobilnego biznesu! Ciekawe, jakie możliwości kryją się w tej mobilnej przestrzeni i jakie pomysły mogą przynieść sukces na czterech kołach.

    OdpowiedzUsuń